top of page

Több ezer látogatót vonzott a 26. Pápai Expo és Agrárpiknik

Frissítve: máj. 17.

Idén is nagy érdeklődés övezte Pápa tradicionális agráreseményét, ahol a szakmai és családi programok mellett a Tankcsapda és a ValMar produkciójára tombolhatott a közönség. A színes programkínálatnak köszönhetően több ezren látogattak el a rendezvényre.

Május 9-én, csütörtökön, a rendezvény előestéjén az ÉDÁSZ AC/DC sound és az este fő attrakciója, a Tankcsapda koncertje garantálta a fergeteges hangulatot. Az új dalok mellett a régi slágerekre tombolt a közönség, nem maradhatott ki az „Adjon az ég” és a „Mennyország tourist” sem.

A kétnapos agrárszakmai esemény, május 10-én reggel ünnepélyes megnyitóval indult, ahol Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és Dr. Áldozó Tamás, Pápa polgármestere mondott köszöntőt. Majd Cseh Tibor, a MAGOSZ főtitkára is köszöntötte a résztvevőket. Átadásra került Pápa város nagydíja 2024, melyet a Csékei Méhészet részére nyújtottak át, valamint kamarai díj átadására is sort került, utóbbit a Concordia-Trans Kft., vehette át. Ezúton is gratulálunk a díjazottaknak!

A díjátadót követően a kamara agrárszakértői tartottak előadásokat a digitalizációról, a klímaváltozásról, a talaj fontosságáról, vízgazdálkodásról, jégkármérséklésről és a szupercellákról, végül pedig az állatjólétről, állatvédelemről. A szakmai tudásátadás mellett a diákok az agrárszakképzésben és agrárfelsőoktatásban való továbbtanulással kapcsolatos ismereteiket is bővíthették. Az eseményre érkező több mint 600 diákot szellemi vetélkedő, szórakoztató játék, szerencsekerekes sorsolás és versenyek is várták a helyszínen.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az eseményt megelőzően rajzpályázatot hirdetett Pápa általános iskoláinak 1-8. osztályos tanulói számára, melynek nem titkolt célja az volt, hogy a gyermekeket közelebb hozzuk a mezőgazdasághoz, figyelmüket az agrárium szépségeire irányítsuk. A rajzpályázat témája „Egy gazda mindennapja” volt, és a beadott pályaművekből intézményenként a legjobbnak ítélt rajzok kerültek végül a döntőbe, illetve kiállításra a Pápai Expo és Agrárpiknik területén. A közszemlére bocsátott rajzok nagy népszerűségnek örvendtek a látogatók körében is, ami nem csoda, hisz az alkotók, kreativitásukkal, egyedi szemléletmódjukkal és az agrár témakör különleges feldolgozásával lenyűgözték a zsűrit is, amelynek nem volt könnyű dolga, a nyertes kijelölésekor.

Két kategóriában kerültek kiválasztásra a legjobb pályaművek. Az alsó tagozatos munkákból Mód Szófia alkotása tetszett legjobban a bíráknak, a felsősök közül Grób Eszter bizonyult a legjobbnak. A kis művészek díjazására péntek délután, az ünnepélyes átadón került sor.

Május 11-én, szombaton a vadászoké volt a főszerep: a Veszprém Vármegyei Vadászkamara vadásznap idén is nagy érdeklődés mellett zajlott. Már délelőtt elindult a főzőverseny, ahol húsz vadásztársaság tagjai gyűltek össze, hogy tanúbizonyságot adjanak főzőtudományukról.

A verseny indulásával párhuzamosan a színpadon elkezdődött a Vadásznap megnyitó ünnepsége is, melyen köszöntőt mondott Győrffy Balázs (NAK, elnök), Takács Szabolcs Veszprém vármegyei főispán, az Országos Vadgazdálkodási Tanács elnöke, illetve Dr. Áldozó Tamás, Pápa polgármestere, majd díjazták a dúvadhetek legeredményesebb vadgazdálkodóit és kitüntetéseket adtak át. Az ünnepi programon ifjú vadászokat avattak és műsort adott az Erkel Ferenc Ének-zenei Általános Iskola 4/z osztálya.

A műsor után ismertették a „Vadászok vadászat nélküli jótékony kezdeményezése az egészségügyért” címet viselő programot, melynek keretében idén 5 millió forint adomány gyűlt össze eszközvásárlásra a vármegye kórházai számára.


Az érdeklődők bepillantást nyerhettek a solymászat világába és a parádés vadászkutya fajtabemutató mellett munka közben is megcsodálhatták a vadászkutyákat. Az idei évben magyar agarak is megjelentek a rendezvényen az Országos Agarász Egyesület jóvoltából.

A főzőversenyen az elkészített ételek között szerepelt vadragu leves, pecsenye, pörkölt, természetesen saját titkos receptek és hozzávalók alkalmazásával. Számtalan más finom vadétel is készült, sőt több társaság komplett menüsort készített. A zsűri értékelése szerint a Veszprém Vármegyei Diana Vadászhölgy Klub érdemelte ki a fődíjat.

 

Az elkészített ételekért a szakácsok felajánlásokat vártak, melyekkel három beteg pápai kisgyermek gyógykezeléséhez járultak hozzá az adományozók. Végül 400 000 forint gyűlt össze, amelyet a kamara kiegészít, így összesen 600 000 forinttal lesz módja a beteg gyermekek családjait támogatni.

 

A rendezvényt a ValMar popduója zárta egy hamisítatlan bulival.


Comments


bottom of page