top of page

Agrárszakmai előadásokkal is készül a NAK a Pápai Expo és Agrárpiknikre

Frissítve: márc. 28.

Előző cikkünkben is már sok szó esett a 26. Pápai Expo és Agrárpiknik szórakoztató és könnyűzenei programkínálatáról, most itt az ideje, hogy rendezvényre tudásszomjtól vezérelve látogatók számára is bemutassuk, mi várható.

 

Pénteken, május 10-én reggel 9-től nyitja kapuit a kétnapos rendezvény, 10:00-kor pedig kezdetét veszi az ünnepélyes megnyitó. A nagyszínpad ezt követően a szakmai előadásoké lesz, ahol számos olyan téma kerül terítékre, amely az agrárvilág számára kihívásokat, illetve lehetőségeket hordoz, így a klímaváltozás agráriumra gyakorolt hatásairól, a víz fontosságáról és megőrzéséről, de az állatvédelemről is szó esik majd egy-egy rövid, interaktív előadás keretében.

 

  • Talajaink megőrzése és felszíni vizeink megóvása 

Az előadás rávilágít arra, hogy a globális felmelegedés miatt a mezőgazdasági termelők számára különösen fontos a talajnedvesség megőrzése, a vízvisszatartás, a vízmegtartás, mindez elsősorban a mélyfekvésű területeken, vápákban, tározókban, csatornákban, vagy akár vizes élőhelyek kialakításával, tekintettel arra, hogy ezáltal javítjuk a térség vízháztartását, valamint annak mikroklímáját.

 

  • A versenyképesség kulcsa - digitalizáció az agráriumban 

A digitalizáció hozzájárulhat a termelékenység növeléséhez és a fogyasztók azon jogos elvárásának teljesítéséhez, hogy a mezőgazdasági termékek nyomon követhetők legyenek a termőföldtől az asztalig. Mára egyértelművé vált, hogy az agráriumban a digitális fordulat nem egy lehetőség, hanem a fejlődés egyetlen útja. A termelés hatékonyságának növelése, a termékek minőségének és beltartalmának fogyasztói igényekhez való alakítása, a környezeti terhelés csökkentése és a változó társadalmi és gazdasági környezetben a gazdaságok életképességének biztosítása csak a digitális megoldások segítségével lehetséges.

 

  • Aktuális gazdasági és társadalmi kihívás a generációváltás kapcsán 

Az agrármunkaerőpiaccal kapcsolatban a családi vállalkozásokat érintő gazdaság-utódlási problémákról és a generációk közötti különbségek kezelésének módjairól lesz szó, leginkább munkahelyi, üzleti szempontból.

 

  • Jégkármérséklés és a szupercellák 

Érdekes és mindenki számára hasznos, naprakész téma, amelyet a NAK meteorológus kollégái hoznak el számunkra.

 

  • Állatvédelem a mindennapokban”

Állatvédelem és állatjólét - hol húzódik a határ? Az állatvédelem és az állatjólét területén korszakváltás zajlik. A szervezetek, társadalmi csoportok, gazdálkodók egyre inkább köteleződnek el a humánus állattartás mellett.  Az érdekes és aktuális témájú előadásból megtudhatjuk, hogy milyen feladatai vannak az agráriumban dolgozóknak, milyen szabályozások vonatkoznak a gazdálkodókra.

 

Az előadásokat követően különösen ajánljuk az European Lifestock Voice (az Európai Állattenyésztés Hangja) szervezet #meatthefacts standját, ahol megismerhetjük az állattenyésztést övező tévhiteket, mindezt játékos, ismeretterjesztő formában.

 

A május 11-ei nap  Vadásznap jegyében telik. A délelőtti köszöntő után a nagyszínpadon vadászati-, vadgazdálkodási előadásokat, kerekasztal beszélgetéseket láthat a nagyérdemű, ezután kezdődik a már hagyományossá vált főzőverseny, amelynek eredményhirdetése a délutáni órákban várható.

A nap folyamán kutya- és sólyom bemutatóka nagysátor melletti füves részen, valamint trófeákat és vadászfegyvereket is meg lehet csodálni.

A  rendezvény látogathatósága ezen a napon 16:00-korzárul, ám az esti koncert előtt, 19:00-kor ismét kinyitjuk a kapukat, 20:00-tól pedig a ValMar rajongók bulizhatnak a Fonogram díjas zenekar slágereire.

 

 

bottom of page